Tyylisuunnasta

sokeTyylisuunta perustettiin vuonna 1955. Tyylisuunnan perusti Soke Isamu Tamotsu 10. dan Hanshi. Hän syntyi 29.11.1919 ja kuoli 30.5.2000. Isamu Tamotsu aloitti judon harrastuksen nuorena ja saavutti siinä 3. dan vyöarvon. Hänen opettajanaan toimi tuolloin Tadao Nakahara. Poika-vuosinaan Isamu Tamotsu joutui tappeluihin ja huomasi varsin nopeasti, että judolla pärjää mies miestä vastaan, mutta jos vastustajia on useampia niin lopputulos ei enää olekaan välttämättä voittoisa.

13 vuotiaana hän aloitti harjoittelemaan Taiwanin Kempoa Roshi Shin johdolla. Isamu Tamotsu kierteli jo nuoresta pojasta eri paikoissa, koska hän jäi isättömäksi hyvin pienenä: hänen isänsä hukkui kovassa myrskyssä. Hänen äitinsä oli elätettävä kaksi pientä poikaa kutojan ammatilla ja se oli syy useisiin muuttoihin. Tämä oli myös osasyy siihen, että hän sai vaikutteita monista eri budolajeista.

  1. maailmansodan aikana hän oli kaksi vuotta pioneerina Kiinan mantsuuriassa. Tuona aikana hän sai vaikutteita Kiinalaisesta Kemposta, jossa hänen opettajanaan toimi O Shi Hei.

Sodan jälkeen Isamu Tamotsu palasi Kagoshimaan, jossa hän harjoitteli Daito ryu ja Hakko ryu jujutsua sekä kenjutsua. 50-luvun alkupuolella hän sai idean perustaa karatetyylisuunnan. Isamu Tamotsu halusi tyylisuuntaansa Katat, joilla olisi mahdollisimman pitkä historia ja perinne.

 

Kata ja sukupuu

Shorinji ryu renshinkan kata ja sukupuu.

	                

Tämän vuoksi hän matkusti Okinawan saarelle harjoittelemaan Zenroy Shimabukuron luokse, joka oli kuuluisan karatemestarin, Kyan Chotokun, oppilas. Isamu Tamotsu oppi tyylin katat Zenroy Shimabukurolta sekä Joyen Nagazatolta.

renshinkan_logo

Aloitettuaan tyylisuunnan opettamisen Kagoshimassa Isamu Tamotsulla oli 5 oppilasta. Hänen poikansa Iwao Tamotsu muisteli, että aina harjoitusten jälkeen perhe kiersi tiskaamassa ravintoloissa, että saivat ruokaan rahaa. Isamu Tamotsun maine karateopettajana levisi nopeasti ympäri Japania ja hän sai paljon jäseniä myös muista tyylisuunnista. Isamu Tamotsu oli ensimmäinen karateopettaja, jonka Kiinan opetusministeriö kutsui opetus- ja näytösmatkalle Kiinaan.

Shorinji-ryu Renshinkan harrastajia löytyy tätä nykyä mm: Yhdysvalloista, Filippiineiltä, Kiinasta, Taiwanista, Intiasta, Iranista, Algeriasta, Espanjansta, Chilestä, Azerbaizan, Kanadasta, Uudestaseelannista, Panamasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Puerto Ricosta, Costa Ricasta, Mexicosta, Brasiliasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta Venäjältä, Japanista ja Suomesta.

Tyylisuunnan seurat Suomessa ja ulkomailla, sekä niiden linkit ovat nähtävissä Suomen Renshinkan liiton sivuilta ».

hauta

Soke Isamu Tamotsun kuollessa 30.5.2000, pelkästään Japanissa oli 1000 dojoa ja 350 000 oppilasta. Tyylisuunnan nykyinen pääopettaja ja perijä on Soke Iwao Tamotsu 10 dan Hanshi. Hän on syntynyt 6.11.1948. Hän aloitti karaten harjoittelun 3 vuotiaana ja oli isänsä oppilaana aina tämän kuolemaan saakka. Hän vastaa jokaisen jäsenmaan opetuksesta ja kiertää niissä säännöllisesti opettamassa karatea. Shorinji-ryu Renshinkan harrastajia on tällä hetkellä maailman laajuisesti n. 700 000.

Karate oli Soke Iwao Tamotsulle elämäntapa. Jo lapsesta asti hän oli ollut niin sanotun ”perhetyylin” päämies. Miltei kaikki karatetyylit ovat olleet perhetyylejä, mutta vuosien saatossa valta on siirtynyt mestareiden lähioppilaille useimmiten perillisten puuttumisen vuoksi. Yleensä jatkaja on perheen vanhin poika.

Souke Yuzo Tamotsu 10 dan Hanshi

Souke Yuzo Tamotsu 10 dan Hanshi

Yuzo Tamotsu on syntynyt 22.1.1956 Tamotsun karateperheeseen lapsikatraan nuorimpana. Hän harjoitteli lapsuutensa isänsä Kaisho Isamu Tamotsun oppilaana aina vuoteen 2000 saakka, jolloin hänen isänsä menehtyi. Tämän jälkeen hän oli veljensä Ni Dai Soke Iwao Tamotsun oppilaana vuoteen 2016, jolloin Iwao Tamotsu menehtyi.

Yuzo Tamotsu on toiminut koko ikänsä karaten ammattiopettajana Kagoshimassa. Hän on kuulunut Shorinjiryu Renshinkanin opettajien kärkikaartiin Japanissa. Hän vaalii isänsä ja veljensä oppeja. Souke Yuzo Tamotsu johtaa tyylisuuntaa apunaan seitsemän henkilön hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Hideo Masaki 9 dan Hanshi.